Ποικιλίες Καφέ (basics)


Jamaican Blue Mountain Coffee

 

O Jamaican Blue Mountain Coffee είναι μια κατηγορία καφέ που καλλιεργείται στο Blue Mountains της Τζαμάικα. Ο Jamaican Blue Mountain, έχει ήπια γεύση έλλειψη πικρίας.

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αυτός ο καφές έχει αναπτύξει μια φήμη ως ο πιο ακριβός και περιζήτητος καφές στον κόσμο. Πάνω από το 80 % του συνόλου των Jamaican Blue Mountain Coffee εξάγεται στην Ιαπωνία. Εκτός από τη χρήση του για καφέ, οι κόκκοι είναι η βάση της Tia Maria, του λικέρ.

 

Ο Jamaican Blue Mountain Coffee είναι μία παγκοσμία προστατευόμενη μάρκα, που σημαίνει ότι μόνο ο καφές που θα πιστοποιηθεί από το Coffee Industry, Διοικητικό Συμβούλιο της Τζαμάικα μπορεί να φέρει αυτήν την ονομασία. Προέρχεται από μια αναγνωρισμένη περιοχή καλλιέργειας στην περιοχή Blue Mountain της Τζαμάικα , και η καλλιέργεια του παρακολουθείται από το Coffee Industry, Διοικητικό Συμβούλιο της Τζαμάικα.

 

Οι Blue Mountains βρίσκονται γενικά μεταξύ Kingston προς τα νότια και Port Antonio προς τα βόρεια.  Αναπτύσσονται  στα 2.300 μέτρα ( 7.500 πόδια), είναι μερικά από τα υψηλότερα βουνά στην Καραϊβική. Το κλίμα της περιοχής είναι δροσερό και ομιχλώδες με υψηλές βροχοπτώσεις. Το έδαφος είναι πλούσιο, με άριστη αποστράγγιση. Αυτός ο συνδυασμός του κλίματος και του εδάφους θεωρείται ιδανικό για καφέ .

 

Kona καφέ

 

Η Χαβάη είναι το μόνο κράτος στις Ηνωμένες Πολιτείες που μεγαλώνει καφέ, αν και σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ θα αυξηθεί.

 

Σε σύγκριση με τον Jamaican Blue Mountain Coffee, Ο Kona είναι χαμηλότερος σε τιμή αλλά αποδίδει ένα καφέ των οποίων η ποιότητα είναι αναμφισβήτητα πιο μεγάλη απο την τιμή του. Βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού της Χαβάης. Ο Kona εκτείνεται είκοσι μίλια βόρεια – νότια και δύο χλμ ανατολικά – δυτικά και είναι χωρισμένη σε Βόρεια και τη Νότια Επαρχίες Kona. Σύμφωνα με ομοσπονδιακές και κρατικές ρυθμίσεις μόνο ο καφές που καλλιεργείται εδώ μπορεί να ονομάζεται Kona.

 

Η περιοχή Kona αποτελεί λιγότερο από το ήμισυ των 7.600 στρεμμάτων που διατίθενται για τον καφέ για τα νησιά της Χαβάης. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα περίπου 4.100 στρέμματα είναι στην Kauai. O Kona είναι η παλαιότερη συνεχώς φυτευόμενη περιοχή της Χαβάης. Τα περισσότερα από τα άλλα είδη καφέ της Χαβάης φυτεύτηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 στις φυτείες ζάχαρης όπου είχαν καταρρεύσει.

 

Ο Kona καφέ , Var. typica, φυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1829 και συνέχισε να αναπτύσσεται. Πολλά από τα δέντρα είναι πάνω από 100 ετών. Περισσότερα από 680 περίπου αγροκτήματα είναι λιγότερο από τέσσερα στρέμματα, αν και υπάρχουν και μερικά τεράστια κτήματα. Λόγω της απομόνωσης του νησιού και του κράτους έχουν αυστηρούς περιορισμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, ο έλεγχος των επιβλαβών οργανισμών είναι απαραίτητος και να μη χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Με μια βροχερή, δροσερή και ξηρή περιόδο συγκομιδής, η περιοχή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την παραγωγή καφέ .

 

Όπως και με τον Jamaican Blue Mountain Coffee, ο Kona πωλείται ως " μείγμα " που μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες Kona. Στην πολιτεία της Χαβάης, ο καφές  lableed είναι Kona μείγμα και σύμφως εκατό πραγματικό καφέ Kona σύμφωνα με τον  νόμο μπορεί να περιέχει  ως και δέκα τοις εκατό ΚΟΝΑ. Το σκάνδαλο Kona Kai του 1996 ήταν μια αξιοσημείωτη περίπτωση απάτης: Ο Κόστα Ρίκα και ο Γουατεμάλα καφές ανατυπώθηκαν και πωλούνταν ως Kona. Αυτό επηρέασε την πώληση του Kona,και έτσι ο Κονα πουλιέται  ως 100%  Κονα με πιστοποιητικό και σφραγίδα.

 

Όλες οι μεγάλες ποσότητες μη καβουρντισμένου καφέ Kona θα έχουν την ετικέτα πιστοποίησης από το κράτος της Χαβάης ως Κοna blend. Ο καταναλωτής συνήθως δεν ζητάει να δεί αυτές τις τσάντες, αλλά μπορεί να τις δει. Δεν πληρώνουν όλοι οι αγρότες για την πιστοποίηση και δεν είναι απαραίτητη για την πώληση των καβουρδισμένων κόκκων ή για μικρότερες ποσότητες πράσινου Kona.  Μπορεί κάπιος να αγοράσει απευθείας από ένα αγρόκτημα Kona, ή ένα κατάστημα που εμπιστεύεται.

 

Arabica εναντίον Robusta

 

Υπάρχουν δύο κύρια είδη κόκκων καφέ που παράγεται σε όλο τον κόσμο: Coffee Arabica και Coffee Robusta ( που συνήθως αναφέρονται ως Arabica και Robusta ).

Οι Κόκκοι Arabica, που αντιπροσωπεύουν το 70 % της παραγωγής καφέ στον κόσμο, πιο συχνά καλλιεργούνται σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Οι Κόκκοι Arabica παράγουν συνήθως ήπιο, γευστικό και αρωματικό καφέ με περίπου το μισό της περιεκτικότητας σε καφεΐνη των κόκκων Robusta.

 

Το 10% των κόκκων Arabica σε όλο τον κόσμου πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας παραγωγής καφέ .

Ο καφές Robusta καλλιεργείται σε υψόμετρο κάτω από 2.000 μέτρα , παράγει υψηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών και είναι συνήθως πιο ανθεκτικός από νόσους. Για τον έλεγχο του κόστους, στα σούπερ μάρκετ, ο καφές είναι συχνά κατασκευασμένος από ένα μείγμα από Robusta και Arabica. Είναι μύθος ότι μόνο και μόνο επειδή ένας καφές είναι Arabica είναι κατ 'ανάγκη και υψηλότερης ποιότητας ή ότι όλοι οι Robustas είναι χαμηλότερης ποιότητας.