Το λεξιλόγιο του καφέ


To Λεξιλόγιο του Καφέ

 

Οξύτητα: Μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα χαρακτηριστικό του καφέ. Μία από τις κατηγορίες γευσιγνωσίας που χρησιμοποιείται από τον δοκιμαστή καφέ για να αξιολογήσει έναν καφέ.

 

Arabica, Coffea Arabica: Οι πιο ευρέως καλλιέργιες του φυτού του καφέ. Δραματικά η ανώτερη σε ποιότητα σε σχεση με τα άλλα είδη του καφέ, Coffea canephora ή Robusta. Όλοι οι γκουρμέ καφέδες προέρχονται από τα δέντρα Arabica.

 

Άρωμα: Το άρωμα που προκύπτει από την καφέ. Μία από τις κατηγορίες γευσιγνωσίας που χρησιμοποιείται από τον δοκιμαστή.

 

Ισορροπία: Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γεύση του καφέ, όπου δεν υπάρχει ενιαίο χαρακτηριστικό κατακλύζει τους άλλους .

 

Άλεση: Το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να αλέσει τον καφέ.

 

Σώμα: Η αίσθηση της υφής ή το πάχος του καφέ.

Μία από τις κατηγορίες γευσιγνωσίας που χρησιμοποιείται από τον δοκιμαστή καφέ για να αξιολογήσει έναν καφέ.

 

Καφεΐνη: Μία φυσική ουσία που βρίσκετε στον καφέ και το τσάι.

 

Caturra: Μια βοτανική ποικιλία των ειδών coffea arabica που αναπτύχθηκε, σχετικά πρόσφατα.

 

Καρπός: Ο καρπός του δέντρου του καφέ. Κάθε καρπός περιέχει δύο σπόρους καφέ.

 

Πολυπλοκότητα: Ένας όρος που χρησιμοποιείται δοκιμάζοντας τον καφέ για να περιγράψει κανείς ένα καφέ με πολλές ξεχωριστές  γεύσεις στην συνολική γεύση.

 

Κρέμα ή κα’ι’μάκι: Το σκουρόχρωμο πυκνό στρώμα αφρού στην κορυφή ενός καφέ.

 

Cupping: Η διαδικασία που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες γευσιγνώστες του καφέ για την αξιολόγηση και τον βαθμό της ποικιλίας. Είναι μια πολύ καθορισμένη διαδικασία όπου οι CUPPERS, αξιολογούν καφέδες με βάση την οξύτητα, το σώμα, το άρωμα και τη γεύση.

 

Πράσινο καφές: Ο μη καβουρδισμένος καφές.

 

Cappuccino: Μια δόση espresso, ζεστό γάλα και αφρόγαλα σε ίσες αναλογίες συνθέτουν τον αγαπημένο καφέ των Ελλήνων. Τον απολαμβάνουν είτε ζεστό είτε freddo με διπλή όμως δόση espresso.

 

Espresso: Φρεσκοαλεσμένοι κόκκοι που εκχυλίζονται υπό πίεση με νερό. Η δόση μας μπορεί να είναι μόνη η διπλή.

 

Espresso lungo (λούνγκο δηλαδή μακρύς) έχει παραπάνω νερό αλλά μία δόση καφέ. Πάντα σε φλιτζανάκι του εσπρέσο.

 

Esspresso macchiato: Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής/ουσιαστικά είναι ένας κλασικός εσπρέσσο με μια μικρή ποσότητα αφρογάλακτος.

 

Latte: Ένας από τους πιο δημοφιλείς καφέδες παγκοσμίως ζεστός ή και παγωμένος. Με το γάλα στον ατμό να είναι σε τριπλάσια αναλογία από τον espresso,έχει γεύση απαλή και πιο γλυκιά!

 

Espresso con panna: Δυο δόσεις espresso και σαντιγί. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι.

 

Affogato: Σημαίνει πνιγμένο στα ιταλικά. Εξαιρετικό ρόφημα που αποτελείται από espresso και λαχταριστό παγωτό.

 

Americano: Ο espresso στον οποίο προστίθεται ζεστό νερό. Είναι το ίδιο δυνατός, αλλά η γεύση του διαφοροποιείται λόγω του νερού.