Φάρμες απ’ όλο τον κόσμο


ΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Τα καφεόδέντρα παράγουν καλύτερους καρπούς, όταν καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο και σε ένα τροπικό κλίμα, όπου υπάρχει πλούσιο χώμα. Τέτοιες συνθήκες επικρατούν σε όλο τον κόσμο σε θέσεις κατά μήκος της ζώνης Ισημερινής, μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους 25 μοιρών βόρεια και 30 μοίρες νότια. Εκτός των τοποθεσιών, και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και την γεύση του καφέ.

 

Αυτοί περιλαμβάνουν την ποικιλία του φυτού, τη χημεία του εδάφους στο οποίο καλλιεργείται, τον καιρό, ιδιαίτερα τη ποσότητα της βροχόπτωσης και του ήλιου, και το ακριβές ύψος στο οποίο ο καφές μεγαλώνει. Αυτές οι μεταβλητές  σε συνδυασμό με τον τρόπο που οι καρποί επεξεργάζονται  συμβάλλουν στις διακρίσεις μεταξύ καφέδων από τις χώρες, τις περιοχές προέλευσης και φυτείες σε όλο τον κόσμο.

 

Ο συνδυασμός των παραγόντων είναι τόσο περίπλοκος, ώστε ακόμη και από μία μόνο φυτεία βρίσκει κανείς διακυμάνσεις στην ποιότητα και τη γεύση. Ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Εδώ είναι μερικές μόνο:

Βόρεια Αμερική και Καραϊβική

 

Hawaii: Αν και οι φάρμες που βρέθηκαν σε όλα τα νησιά της Χαβάης, είναι Kona καφέ, από το μεγάλο νησί της Χαβάης, που είναι η πιο γνωστή και πάντα σε υψηλή ζήτηση. Η φύση παρέχει ακριβώς το σωστό περιβάλλον για τα δέντρα του καφέ που φυτρώνουν στις πλαγιές του ενεργού ηφαιστείου Mauna Loa. Τα νεαρά δέντρα φυτεύονται σε μαύρο, ηφαιστειογενές έδαφος. Η σκιά το απόγευμα από τροπικά σύννεφα σχηματίζει ένα φυσικό στέγαστρο πάνω από τα δέντρα για να τους προστατεύσει από το έντονο ήλιο. Οι συχνές βροχές στο νησί κρατάνε τα φυτά  και τρέφονται με ακριβώς το σωστό ποσό της βροχής. Ο Kona καφές είναι προσεκτικά επεξεργασμένος και παράγει μια απίστευτα πλούσια γεύση και αρωμα.

 

Μεξικό: Αν και ο καφέ στο Μεξικό προέρχεται κυρίως από τις μικρές φάρμες και όχι απο μεγάλες φυτείες, οι καλλιεργητές καφέ σε αριθμό είναι πάνω από 100.000 και το Μεξικό κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής καφέ στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα αγροκτήματα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στις πολιτείες Βερακρούζ, Oaxaca και Chiapas. Ένα φλιτζάνι καφέ Μεξικού μπορεί να προσφέρει ένα υπέροχο άρωμα και ένα βάθος στην γεύση, συχνά με έντονη οξύτητα.

 

Πουέρτο Ρίκο: Ο καφές Ήρθε στο Πουέρτο Ρίκο από τη Martinique το 1736 και από τα τέλη του 19ου αιώνα, το Πουέρτο Ρίκο ήταν η 6η μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ χώρα στον κόσμο.

 

Αλλά η βιομηχανία καφέ στο Πουέρτο Ρίκο δεν διατηρεί τον παγκόσμιο κύρος του. Τυφώνες και ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες που παράγουν καφέ εξανάγκασε το νησί να αναζητήσει άλλους τρόπους για οικονομική επιβίωση. Σήμερα, ωστόσο , η βιομηχανία του καφέ έχει αναβιώσει και το Πουέρτο Ρίκο και πάλι έχει παραγωγή απο εκλεκτούς καφέδες. Οι καφέδες που καλλιεργούνται εκεί έχουν καλλιεργηθεί προσεκτικά με ποικιλίες arabica και παράγονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Υπάρχουν δύο μεγάλες αναπτυσσόμενες περιοχές του νησιού της Καραϊβικής: Grand Lares στο νότιο κεντρικό και Yauco Selecto στα νοτιοδυτικά . Εξαιρετικοί καφέδες προέρχονται και από τις δύο περιοχές, για ισορροπημένο σώμα και οξύτητα και για το φρουτώδες άρωμα τους.

 

Κεντρική Αμερική

Γουατεμάλα: Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα που εργάζονται σκληρά για να φέρουν μεγαλύτερη ορατότητα και ομοιόμορφη ποιότητα σε μια καλά εδραιωμένη βιομηχανία του καφέ. Δεν είναι γνωστοί, όπως μερικοί από τους γείτονές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Οι καφέδες Γουατεμάλα έχουν μια ξεχωριστή ποιότητα γεύσης και ευνοούνται από πολλούς για την πλούσια γεύση του. Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές  – Αντίγκουα , Coban και Heuhuetanango. Έχουν άγριο τοπίο και πλούσιο ηφαιστειογενές έδαφος. Μικροκλίματα επηρεάζουν έντονα την ποιότητα και τη γεύση των καρπών που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 4500 ή υψηλότερη. Ο καφες απο την Γουατεμάλα έχει ένα μεσό- μεστο σάλλον για την ανάπτυξη του καφέ  καφεσ απο την ώμα, συχνά με βάθος και η πολυπλοκότητα της γεύσης που είναι σχεδόν πικάντικη ή chocolatey στη γλώσσα.

 

Κόστα Ρίκα : Μια αναπτυσσόμενη χώρα της κεντρικής Αμερικής με μια φήμη για καλό καφέ. Η Κόστα Ρίκα παράγει μόνον υγρά επεξεργασμένο Arabica .Με μέτριο σώμα και έντονη οξύτητα, CUPPERS συχνά περιγράφουν ένα Κόστα Ρίκα καφέ, καθώς έχει τέλεια ισορροπία. Ο καφές καλλιεργείται κατά κύριο λόγο σε μικρές εκμεταλλεύσεις. Μετά τη συγκομιδή, οι καρποί  πάνε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, που είναι γνωστή ως beneficios, όπου αρχίζει η επεξεργασία με την υγρή μέθοδο.

 

Νότια Αμερική

 

Κολομβία: Η καλύτερα γνωστός παραγωγός στον κόσμο του καφέ, κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ετήσια παραγωγή. Η Κολομβία εργάζεται πολύ σκληρά για να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο αριστείας. Το αποτέλεσμα είναι σταθερά καλό καφέ που καλλιεργείται προσεκτικά και με μεγάλη υπερηφάνεια απο χιλιάδες μικρές οικογενειακές φάρμες σε όλη τη χώρα. Ενα  εξαιρετικά άγριο τοπίο παρέχει το ιδανικό φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του καφέ. Αλλά ένα τόσο τραχύ έδαφος κατέστησε επίσης δύσκολο να μεταφέρουν τις συγκομιδή καφέ σε κέντρα παραγωγής και αποστολής. Ακόμη και σήμερα, αυτό γίνεται συχνά από μουλάρια ή τζιπ. Με τέτοια φροντίδα και προσοχή τα αποτελέσματα είναι σταθερά καλά, ήπιος καφές, με μια καλά ισορροπημένη οξύτητα.

 

Βραζιλία: Η Βραζιλία είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ στον κόσμο. Οι φυτείες καφέ στη Βραζιλία συχνά καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις, χρειάζονται εκατοντάδες άνθρωποι για τη διαχείριση και τη λειτουργία τους, όπου παράγουν τεράστιες ποσότητες καφέ. Τόσο arabica όσο και robusta καλλιεργούνται. Το ατμοσφαιρικό κλίμα, η ποιότητα του εδάφους και το υψόμετρο καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ποια ποικιλία θα αναπτύσσεται καλύτερα σε ποια περιοχή. Ένα φίνο φλιτζάνι Βραζιλίας είναι ένα διαυγές, γλυκό, μέτριο σώμα, χαμηλής οξύτητας καφέ.

 

Αφρική και Μέση Ανατολή

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

 

Αιθιοπία: Ο θρύλος λέει οτι ο καφές ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία. Πράγματι, δεν είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο καφές προέρχεται από μια χώρα όπου τα άγρια ​​δάση καφέ εξακολουθούν να είναι η κύρια πηγή συγκομιδής καφέ. Σε γενικές γραμμές υγρή επεξεργασία, καφέ από την Αιθιοπία προέρχεται από μία από τις τρεις κύριες περιοχές – Sidamo , Harer ή Κάφφα – και συχνά φέρει ένα από αυτά τα ονόματα. Στο φλυτζάνι, ένας καφέ Αιθιοπίας τείνει να προσφέρει μια αξιόλογη και τολμηρή δήλωση. Είναι γεμάτη και μεστή γεύση.

 

Κένυα: Ο Κένυα καφές είναι γνωστός και αρέσει, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη. Ο Κένυας καφές παράγει ένα μοναδικό φλυτζάνι με μια κοφτερή, φρουτώδη οξύτητα, σε συνδυασμό με γεμάτο σώμα και πλούσιο άρωμα. Ο καφές καλλιεργείται στους πρόποδες του όρους της Κένυας, συχνά από μικρούς αγρότες. Κένυας παραγωγοί δίνουν έμφαση στην ποιότητα και όπως είναι ένα αποτέλεσμα των διαδικασιών, η  επεξεργασία και η ξήρανση ελέγχεται και παρακολουθείται προσεκτικά. Η Κένυα έχει το δικό της μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης του. Κένυας ΑΑ είναι ο μεγαλύτερος καρπός σε ένα σύστημα βαθμολόγησης μεχρι το10.

 

 

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

 

Ακτή Ελεφαντοστού: Στη δυτική ακτή της Αφρικής, η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο του καφέ robusta. Καφέδες από την Ακτή Ελεφαντοστού είναι έντονα αρωματικoί, με ελαφρύ σώμα και οξύτητα. Είναι ιδανικοί για ένα πιο σκούρο καβούρδισμα και ως εκ τούτου, συχνά χρησιμοποιούνται σε μίγματα εσπρέσο.

 

Η Αραβική Χερσόνησο

 

Υεμένη: Στη χώρα όπου ο καφές ήταν η πρώτη καλλιέργεια  για εμπορικούς σκοπούς. Το νερό είναι πολύτιμο σε αυτή την άγονη γη και οι καρποί του καφέ που καλλιεργούνται εδώ τείνουν να είναι μικρότεροι, και με πιο ακανόνιστο μέγεθος και σχήμα. Η έλλειψη νερού σημαίνει επίσης ότι οι καρποί του καφέ θα επεξεργαστούν με την ξηρή μέθοδο μετά τη συγκομιδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι βρίσκει κανείς σε Υεμένης καφέ μια ξεχωριστή γεύση που είναι πλούσια, βαθιά και δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Στην αρχαιότητα , όταν ο καφές είχε αποσταλεί από το διάσημο λιμάνι της Υεμένης Mocha σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, η λέξη « Μόκα » έγινε συνώνυμο με τον αραβικό καφέ. Οι Ολλανδοί σε συνδυασμό με τον αραβικό καφέ καλλιεργούν στο νησί της Ιάβας, καθιστώντας έτσι δημοφιλής τον πρώτο καφέ μείγμα – ένα που είναι ακόμα γνωστό σήμερα – Mocha Java.

 

Ασία

 

Ινδονησία: Μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, αποτελείται από χιλιάδες νησιά. Αρκετά από τα μεγαλύτερα νησιά – Σουμάτρα , Ιάβα και Sulawesi – είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την καλή ποιότητα καφέδων που φυτρώνουν εκεί. Το φυτό του καφέ εισήχθη στην Ινδονησία από Ολλανδούς άποικους τον 17ο αιώνα και σύντομα την οδήγησε στον κόσμο της παραγωγής. Σήμερα, οι μικρές φάρμες των 1-2 στρεμμάτων κυριαρχούν και το μεγαλύτερο μέρος του είναι ξηρό. Οι καφέδες Ινδονησίας έχουν ένα έντονο πλούσιο, γεμάτο σώμα και ήπια σε οξύτητα σώμα.

 

Βιετνάμ : Μια άλλη ασιατική χώρα με μεγάλη παραγωγή καφέ είναι το Βιετνάμ . Ο καφές αρχικά ήρθε σε αυτή τη χώρα στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, όταν οι γάλλοι ιεραπόστολοι έφεραν δέντρα arabica από το νησί των Βουρβόνων και τα φύτεψαν. Πιο πρόσφατα , ο καφές έχει επανεισαχθεί και η βιομηχανία του καφέ αυξάνεται γρήγορα και το Βιετνάμ γίνεται γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου. Σήμερα, μικρές φυτείες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, παράγουν ως επί το πλείστον καφέ robusta. Στο φλυτζάνι, ο βιετναμέζικος καφές έχει μια ελαφριά οξύτητα και ήπιο σώμα με μια καλή ισορροπία.  Συχνά χρησιμοποιείται για χαρμάνια.